Shapewear voor beginners

Wie volgde met ingehouden adem de scène in Pirates of the Carribean – Curse of the Black Pearl – waarin Elizabeth Swan (Keira Knightley) zich in een te smal korset wringt? Ineens past ze wel in dat kokette jurkje dat haar vader haar gegeven heeft. En wat ziet ze er fantastisch uit!

Dankzij figuurcorrigerend ondergoed, beter bekend als shapewear, heb je in 1-2-3 de zo felbegeerde zandloper-lichaamsbouw met een verleidelijke boezem, een smalle taille en wat rondere billen. Meestal dragen vrouwen shapewear, maar soms doen mannen dat ook. Moeilijk te geloven, maar waar: modieuze mannen pronkten met een wespentaille in het begin van de 19e eeuw.

Vroeger werden korsetten gemaakt van zachte maar stevige stof, en versterkt met stroken van walvisbaleinen. Dankzij de uitvinding van synthetische stoffen is corrigerend ondergoed lichter en aangenamer om te dragen. Behalve in de zomer als het warm wordt, en je gaat zweten. Kijk dan uit naar shapewear in katoen, dat ademt en transpiratiereukjes absorbeert.

De juiste pasmaat

Alhoewel je shapewear online kan kopen, draagt in de winkel kopen toch de voorkeur weg. Pas hier verschillende merken en stijlen. Als je iets gaat kopen voor een specifieke jurk of outfit, neem die dan ineens mee. Laat de verkoopster je borstomvang, heupen en taille meten zodat je dadelijk de juiste maat kan passen. Wees ook realistisch. Shapewear zal oneffenheden egaliseren en je een slanker silhouet geven, maar verwacht geen wonderen.

Het is niet omdat je een kleinere maat kiest, dat je wel in een smal jurkje gaat passen. Dit kan zelfs een omgekeerd effect hebben, waardoor je dikker lijkt. En dan hebben we het er nog niet over hoe ongemakkelijk dat aanvoelt.

Uitgelicht: Overzicht corrigerend ondergoed waaronder Cette en Lady’s Secret.

Niet alleen voor speciale gelegenheden

Om er op een feestje prachtig uit te zien, kan shapewear een oplossing bieden. Maar je kan het ook heel eenvoudig op je werk dragen. Het kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen.

Zorg er dan vooral voor dat het gemakkelijk zit. Als je niet naar het toilet durft omdat het zo lastig is om alles uit te trekken, dan ben je verkeerd bezig.

Opgepast voor de gezondheid

Heb je gemakkelijk last van blaasinfecties, schimmels of reflux, dan is het een slecht idee om dagelijks shapewear te dragen.

Vooral te krappe shapewear kan tot gezondheidsproblemen leiden. Telkens wanneer we ons in te smalle kledingstukken wringen, bestaat de kans dat we daardoor belangrijke organen of zenuwen samendrukken.

Kijk in dat verband maar eventjes verder naar Pirates of the Carribean. Na een poosje valt Elizabeth flauw en belandt in het water. Gelukkig redt Jack Sparrow (Johnny Depp) haar, en op het einde heeft de film een happy end.

Let op als je tintelingen voelt of als je dijen, heupen of knieën gevoelloos worden. Dat zou aan de shapewear kunnen liggen. Zangers of sterren van het witte doek pochen dat ze meerdere lagen shapewear dragen. Volg hun raad zeker niet op. Hou het bij één enkele laag shapewear, en laat die ongezonde trends maar in Hollywood. Ben je zwanger? Spreek dan eerst met je dokter.

Wie mooi wil zijn, moet pijn leiden, zegt het spreekwoord. Maar al wil je nog zo graag de ster van een feestje zijn, kleed jezelf niet ongemakkelijk. Ook al zie je er niet als een fotomodel uit, als je niet goed kan ademhalen, kan je ook niet genieten.