Jurkjes trends 2018: Fleurige motiefjes voor het ultieme lentegevoel

Enkele weekjes nog en we zullen het ergste van de winter alweer achter de rug hebben. Heerlijk om dikke truien en warme sokken weer op te kunnen bergen, en frisse shirts, rokjes en jurkjes uit de kast te halen. Na vlijtig sorteren van alle kledingstukken vraag je je af wat je best wegdoet, en wat nog een jaartje mag blijven. Welke jurkjes die je in 2017 kocht, mag je houden, en welke dien je te kopen om er in 2018 helemaal bij te horen, of juist uit de band te springen?

De trends volgens de toonaangevende modebladen en influencers

We doen een greep uit de massa’s informatie die je in tijdschriften of op het internet kan raadplegen:

  • Harper’s Bazaar heeft na 25 jaar afwezigheid weer een tijdschrift op de Nederlandse en Belgische markt. Hier spreekt men van fleurige prints en weelderige laagjes. Volgens hun modekenners wordt denim een tint donkerder.
  • Dat laatste voorspellen ook het Belgische Libelle en Flair. Heb je jurkjes met franjes en veren gekocht vorig jaar, dan heb je geluk, want deze blijven ook in 2018 verder modern.
  • Fashion United zet de lente/zomercollectie 2018 van H&M Studio, onderdeel van een der grootste modeconcerns ter wereld, in het licht. Deze is geïnspireerd op Japans minimalisme. Ook hier ontdekken we weer franjes. De opzichtige mouwen die vorig jaar populair waren, komen eveneens terug. Hetzelfde geldt voor de sympathieke patchwork-stijl die zo geschikt is voor een boho garderobe.
  • Polkadots gaan in zijn volgens het online magazine Beautify, evenals lakleer en ribfluweel. Veren en franjes blijven hip.
  • Influencer Sofie Valkiers van Fashionata zegt dat de nadruk op prints ligt, hoe groter hoe beter.

Het is een geruststellende gedachte dat niet alles wat je in de loop van 2017 hebt verzameld direct naar het tweedehandswinkeltje moet. Niet alleen Harrod’s in London beschouwt overconsumptie als een probleem.

Ultra Violet

Over kleur lijken de diverse toonaangevende bladen het eens te zijn. Het kleureninstituut Pantone heeft ultra violet verkozen tot de basiskleur voor 2018. Hou je van fel? Laat je voor de keuze van een nieuw jurkje inspireren door zangers of de sterren van het witte doek. Verkies je pastel? Denk dan aan de geurige lavendelvelden in de Provence.

3 ultra violet toepassingen in de mode

Model

Jurkjes zullen in 2018 wat langer worden. Mouwen ontbreken volledig of zijn juist zeer prominent aanwezig. De taille krijgt wat minder nadruk, wat goed nieuws is voor meisjes en vrouwen met een maatje meer.

Waar winkelen?

Hoe zien de nieuwe ready-to-wear collecties eruit?

  • Voor Zara, het merk dat zo goed in de smaak valt bij koningin Mathilde, kunnen er niet genoeg jurkjes met bloemen
  • Toon gerust je schouders, is de zienswijze van Massimo Dutti voor de komende lente.
  • Uterqüe gaat voluit voor jurken met laagjes, maar heeft ook jurken met een split in het aanbod. Hier vind je ook al een modelletje in de modekleur violet.
  • Voor franjes, polkadots, bloempjes en lekker lange modellen moet je bij Stradivarius zijn.

Noteer vlijtig de adresjes en trek eropuit om je inkopen te doen. Nu de guurste winterdagen voorbij zijn, en het zonnetje zich weer wat vaker toont, is het extra leuk om door je favoriete winkelstraat te flaneren.