Op zoek naar het ideale zomerjurkje

Wat kan de zomer toch heerlijk zijn. Na de gure wintermaanden kan je eindelijk naar buiten om de bloemen in volle bloei te zien, en de frisse lucht op te snuiven. De warme zonnestralen op je huid zijn een genot, en de lange dagen vullen je met extra energie. Je hoeft geen excuses te bedenken om een ijsje te snoepen; integendeel.

Je wil de wereld laten zien hoe blij je wel bent. Toon het met de kleding die je draagt. Een frisse zomerjurk kan uitstekend jouw vrolijke gevoelens tot uitdrukking brengen. Maar wat zijn de eigenschappen van de ultieme zomerjurk?

Licht en luchtig

De zomer is warm, soms zelfs té warm. Het spreekt dan ook vanzelf dat je gaat voor stoffen die licht en luchtig zijn.

  • Misschien denk je eerst en vooral aan flinterdunne synthetische vezels die je kan vinden in uitbundige kleuren. Door de lage kostprijs zijn polyster, viscose, rayon en acryl erg verleidelijk maar niet noodzakelijk een goede keuze. De meeste moderne kunststof vezels ademen namelijk niet, zodat je er snel in gaat zweten.
  • Met linnen zit je bij warme tot hete temperaturen altijd goed. In de warmste landen ter wereld draagt men vaak linnen omdat het de hitte zo efficiënt afweert. Nadeel is dat de stof tamelijk zwaar is. Ook kreukt het snel. Wie wil al in de hitte haar jurkje strijken?
  • Voor warme dagen is katoen de grote favoriet. Weliswaar is dit natuurlijk textiel duurder dan synthetica, maar het ademt en absorbeert uitstekend transpireervocht zodat je geen angst voor een zweetreukje hoeft te hebben. Het enige waarvoor je moet opassen, is om katoen niet te heet te wassen, en het niet in de droogkast te drogen. Dan gaat het namelijk krimpen.

Een model dat bij je past

Kort, halflang, lang, mouwen of spaghettibandjes, nauw aansluitend of comfortabel wijd. Alles is mogelijk met een zomerjurk, maar je moet er wel op letten dat het model en de kleur ook bij jouw figuur passen.

Over het aantal figuren lopen de meningen uiteen. Sommigen houden het eenvoudig, terwijl anderen zich ten volle aan hun fantasie overgeven. We geven enkele voorbeelden, en vinden het niet gek als je gaat gniffelen:

  • Eenvoud troef met vier vormen: appel, peer, rechthoek (soms ook asperge of baksteen genoemd) en zandloper;
  • Niet alle stylisten vinden dit voldoende, en ze vullen het rijtje aan met de omgekeerde driehoek. Daarenboven splitsen ze de zandloper en de rechthoek in een smalle en een brede vorm. Zo houd je 7 vormen over.
  • Het getal 12 heeft grote symbolische waarde. Er zijn 12 tekens in de dierenriem, de Europese vlag kent 12 sterren, en Koning Arthur zat samen met zijn 12 dapperste ridders aan tafel. 12 lichaamsvormen klinkt dan nog niet zo gek: cello, peer, zandloper, appel, bell, kegel, baksteen, ijsje, pilaar, bokaal, vaas en lollipop.

Alle gekheid op een stokje; het is inderdaad wel zo dat vele meisjes en vrouwen hulp vinden door hun lichaamsproporties met een vorm te vergelijken. Als de kleding van een modehuis dan ook naar dergelijke vormen refereert, kan je bijna blindelings een jurkje nemen in een model dat jou zeker goed zal staan.

Idem voor kleuren

Houd extra rekening met de kleur van je haar en je huid bij de keuze van een zomerjurkje. Zon je vaak, dan zal je huid wat donkerder worden, en zal je haar een wat lichtere kleur aannemen.

Tip: ideale zomerjurkjes 2018

Bij een bleke huid passsen bepaalde kleuren beter dan bij een donkere teint, en sommige kleuren lijken gewoonweg gemaakt voor een meisje of vrouw met bruine, blonde of rode haren. Denk verder aan je lichaamslengte, want ook deze maakt een wereld van verschil. Het internet levert op dit gebied een schat aan informatie.

Gewapend met deze informatie kan het geen probleem zijn om je favoriete winkelstraat of shopping center door te wandelen. Je hebt de keuze uit een veelvoud van stijlen en je kan naar hartenlust combineren met leuke accessoires.